Categorieën
Geen categorie

De feestdagen

De spanning stijgt wanneer de kruidnootjes in de winkel verschijnen.

In september, net als de zomervakantie achter ons ligt en ik daar de spanning nog van aan het laten zakken ben, verschijnen er in de supermarkten de eerste kruidnootjes.
OMG dé december maand is in aantocht en ondanks dat ik altijd van de feestdagen heb genoten is er met de intocht van de eetstoornis in ons gezin een heel ander gevoel ontstaan.
En dat gevoel van spanning begint eigenlijk al wanneer ik de eerste kruidnootjes in de winkel spot. Want “hoe ga ik ervoor zorgen dat het ook dit jaar weer voor iedereen dragelijk wordt”. En terwijl ik dit schrijf schrik ik eigenlijk van het woord dragelijk. Het ging al helemaal niet meer over leuk, gezellig en lekker. Het was een zo goed mogelijk doorkomen van de feestdagen en dat voor iemand die met name altijd erg uitkeek naar het Sinterklaasfeest.

De feestdagen waren écht feestdagen!

We vierden altijd groots het Sinterklaasfeest. We hadden een huis vol familie, Sint kwam op bezoek en er waren voor iedereen pakjes. En als afsluiter aten we gezellig met elkaar.
Toen alle kleintjes groot waren maakten we de meest prachtige surprises voor elkaar en later toen iedereen het “druk” kreeg met werken, sporten, vriendjes en vriendinnen werd het een cadeautje met een rijm. Kortom ieder jaar vierden we het Sinterklaasfeest!
Ook de kerstdagen stonden in het teken van bezoek ontvangen/brengen aan familie en/of vrienden en dan was er, natuurlijk, lekkers in overvloed.
Er werd uit gebreid gekookt en gezellig met elkaar gegeten.
Met het oud en nieuw feest hebben we op zich nooit zoveel gehad buiten dan dat je mij voor een goede oliebol wakker kan maken 😉

De komst van de eetstoornis verandert alles.

Als in 2011 de eetstoornis zijn intrede in ons gezin doet verandert voor ons allemaal deze feestmaand in een maand vol spanning. Die spanning bouwden zich al in november op als het eerste afspraakje gepland gingen worden.

Wat de december maand voor mijn dochter zo moeilijk maakte was uiteraard in de eerste plaats de overvloed aan eten.  
Maar tijdens deze dagen was er een ander ritme wat de eetmomenten betreft. Ontbijten werd brunchen en het diner kon zomaar de hele avond in beslag nemen. 
Ze had in die tijd op vaste tijden op de dag een eetmoment. Als zij dat ritme niet kon volgen kreeg ze daar enorm veel stress van, wat dan weer zijn weerslag had op het eten.
En ik als hoog gevoelige mama voelden die spanning feilloos met haar mee….

Passen en meten

Om het voor iedereen zo dragelijk (laat ik dat woord dan ook maar hier weer gebruiken) mogelijk te maken werden er afspraken gepland om de eetmomenten heen zodat ze in ieder geval enigszins rustig thuis kon eten. We probeerden zoveel mogelijk de tijden van de eetmomenten aan te houden die we andere dagen ook aanhielden zodat ze zo min mogelijk stress ervaarde.
Dat vergden veel, in de eerste plaats van mijn dochter, maar ook van ons als ouders en van de andere familieleden.
Het gevoel dat ik in die tijd ervaarde als 1 januari op de kalender stond was er écht een van bevrijding, verlossing, het gevoel van “we hebben ons er weer doorheen geslagen”.

Je bent niet alleen

Als ik nu aan die tijd terugdenk voel ik zo’n zwaarte, leegte in mezelf. Ik voelden me toen zó alleen.
Het hele land is in rep en roer vanaf half november, in feeststemming, terwijl ik alleen maar wilden wegkruipen onder een dekentje. Om daar in januari van het nieuwe jaar pas weer onderuit te komen.
Wat had ik in die tijd graag iemand gehad waarmee ik dit kon delen.
Iemand die écht begreep dat de feestdagen geen feestje zijn wanneer er iemand binnen het gezin een eetstoornis heeft. 
Wat had ik het fijn gevonden als iemand me had verteld dat de ziekte zich in deze maand nog sterker laat zien, door alle onrust en al het overvloedige eten.
Wat had ik graag iemand naast me gehad die zich hetzelfde voelden als ik, dan had ik me niet zo alleen gevoeld.

Gratis adviesgesprek

Ik weet dat er héél veel gezinnen de komende tijd in deze situatie belanden. Daarom wil ik iedereen die daar behoeften aan heeft een gratis online adviesgesprek aanbieden. Je kunt je via de mail (info@coachingvanharttothart.nl)  aanmelden, ik stuur je dan een korte vragenlijst en wanneer ik die ingevuld terug heb ontvangen plannen we een online gesprek in. Dus wil je graag tips ontvangen om toch (al is het maar een beetje) te kunnen genieten van de feestdagen stuur me dan een mail!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.