Categorieën
Geen categorie

Vroeg signalering

In mij groeide het ‘niet pluis’-gevoel.

Al een tijdje zag ik mijn dochter steeds bewuster gaan eten en was ze veel bezig met bewegen. Het ging snel. Ineens wilde ze niet meer de koekjes eten waar ze altijd zo dol op was, at ze ‘s avonds minder en dat heerlijke onderuithangen op de bank wat ze het liefst deed, zag ik haar ook steeds minder doen.
Sterker nog ze ging steeds meer bewegen. Even een rondje fietsen of skeeleren werd steeds normaler!
Op zich nog niets verontrustends. Ze kwam immers in de puberteit en van vriendinnen hoorde ik dat ook zij het gedrag van hun dochters zagen veranderen.
Maar in mij groeide het ‘niet pluis’-gevoel.

Ik kan de angst zo weer voelen

Toen was daar dat allereerste moment dat ik voelde en dacht: “dit klopt niet, hier is meer aan de hand dan alleen maar gezonder eten”.
Ik kan het, na al die jaren die er tussen dat moment en nu liggen, zo weer voelen alsof het gisteren was.
Ik vond het een verschrikkelijk, verstikkend en beangstigend gevoel.
In 1 klap besefte ik: “er hangt ons iets verschrikkelijks boven ons hoofd”. Gelukkig had ik toen nog geen idee hóe verschrikkelijk het was……

Gezonder leven….

Ik ben met mijn dochter gaan praten, mijn zorgen over haar gaan uitspreken maar zij ontkende dat er meer aan de hand was dan “een beetje gezonder leven”.
We zijn met haar naar de huisarts gegaan en hebben ook daar onze zorgen uitgesproken. Zij twijfelde of er écht iets aan de hand was maar verwees ons door naar GGZ. Het duurde een aantal weken voordat we daar met haar terecht konden en ik zag ons meisje verder wegzakken en had geen idee wat ik voor haar kon doen. Ze leek ook wel onbereikbaar, alsof we niet meer dezelfde taal spraken.  
Uiteindelijk kon ze starten bij GGZ. Dat was het begin van een jarenlang traject aan behandelingen.

Het belang van vroegsignalering

In deze onrustige tijd zijn er steeds meer meisjes die iets zoeken waar ze controle over kunnen hebben. Helaas stijgen de cijfers van meisjes met een eetstoornis enorm hard.
Onderzoek heeft uitgewezen dat vroegsignalering enorm kan helpen om de kans te vergroten de ziekte zo snel mogelijk onder controle te krijgen.
De kans dat een meisje zelf in een vroeg stadium aanklopt met “het gaat niet goed met mij” is zeer gering. Het is dus van enorm groot belang dat een naaste dit voor ze doet. En nee, ze is je daar op dat moment niet dankbaar voor. Ze zal op alle mogelijke manieren ontkennen dat er iets aan de hand is.

De diagnose

En dan is daar die diagnose: “je dochter heeft een eetstoornis”. Ik weet nog hoe bij mij de paniek compleet toesloeg.  Ik had ook ontzettend veel vragen zoals “hoe kan  ik haar helpen? Wat kan ik doen om dit zo snel mogelijk te laten stoppen? Hoe  kan ik haar bereiken?”
Er was veel onrust in huis tijdens eetmomenten en ik had totaal geen idee wat ik kon doen. De vragen stapelden zich op maar er was niemand aan wie ik ze kon stellen. Wat voelde ik me alleen.

Een advies gesprek van hart tot hart

Herken je ‘het niet pluis’-gevoel” en kun je niet je vinger erop leggen wat er écht speelt?
Durf jij naar dit gevoel te luisteren en daarnaar te handelen?
Weet jij voldoende over eetstoornissen om in te kunnen schatten of er hulp nodig is?
Weet jij hoe je dit gesprek kunt aangaan met je dochter?
Als de huisarts je niet doorverwijst maar jij hebt het gevoel dat het niet klopt, wat doe je dan?
Heeft je dochter de diagnose eetstoornis gekregen en heb je geen idee hoe je haar kunt begeleiden in de periode tussen nu en het moment dat haar behandeling start?

Ik ben er voor je! Vanuit mijn ervaringsdeskundigheid kan ik je advies en tips geven en naar je luisteren.
Je kunt mij een mail sturen ( info@coachingvanharttothart.nl ). Je ontvangt dan van mij een vragenlijst, en wanneer je die ingevuld terugstuurt neem ik contact met je op. We maken dan een afspraak om te beeldbellen zodat ik jouw persoonlijke vragen kan beantwoorden en een hart onder de riem kan steken.
Dit adviesgesprek duurt ongeveer 30 minuten en de kost  €20,00.

Twijfel niet langer en stuur mij een mail.
Je staat er niet alleen voor!

Warme groet, Moniek Gordijn
Coaching van hart tot hart

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.